TP-Link TL-WR841ND v7 802.11n router, wireless dies after a few days

I mentioned in a previous post that I got the TP-Link TL-WR841ND 802.11n wifi router and it solved the speed problems I was noticing with wifi connections since going from FiOS to Cablevision. This seems to be the case still, however I’ve now had another problem with the TP router. Basically, wireless becomes unusable and the web UI becomes inaccessible. The SSID still shows up but I can’t get an IP address. When accessing it from the wired LAN via a browser, the connection times out – apparently whatever’s going on inside the router is also crashing its internal webserver.

Power-cycling the router resolved the issue both times it occurred (most recently tonight), but twice is two times too many. Tonight I downloaded and installed DD-WRT v24-sp2 and configured it. It only took a few minutes – I was pretty impressed with dd-wrt – though I was surprised not to see SNMP monitoring included. Not sure if I missed it in the UI but I assumed it would be under “Services,” and I didn’t see it there. I tried snmpwalk against the router and it returned nothing, so it’s not on by default.

Anyway, hopefully dd-wrt will give me better luck than the native TP-Link firmware. It seems to be a good router hardware wise, but crashing every few days negates that.

Update: April 19, 2011: I’ve had DD-WRT running for a few weeks now on the TP-Link router and it’s been great. No reboots required. For some reason DD-WRT doesn’t seem to have SNMP available, at least not through the web UI, but other than that it’s far better than the default TP-Link software.

http://rcm.amazon.com/e/cm?lt1=_blank&bc1=000000&IS2=1&bg1=FFFFFF&fc1=000000&lc1=0000FF&t=evanhoffmasho-20&o=1&p=8&l=as4&m=amazon&f=ifr&ref=ss_til&asins=B0034CN0AS